cFosSpeed е официјален Интернет-акцелератор за производите за игри ASUS, GIGABYTE, ASRock и MSI
Ново! Од креаторите на cFosSpeed: CFos EVSE

Помогнете ни да преведеме 10 или повеќе текстуални сегменти и да добиеме бесплатна cFosSpeed ​​лиценца.
Некои текстови се генерираат со машински превод. Помогнете ни да ги подобриме. Притиснете го копчето за да започне режимот на уредување.


Ви благодариме што го користевте нашиот Водич за брзина!

Вашето учество ќе ни помогне да го подобриме cFosSpeed.

Може ли да ви помогне Упатството за брзина?

Да
Не

Нема пингви

cFosSpeed не можеше да добие доволно одговори на мерењето. Ве молиме, проверете дали вашата мрежна опрема (заштитен ид, рутер, итн.) Дозволува одговори на пинг, видете no-ping.htm.


Добредојдовте во Водичот за брзина на cFos v1.0 beta

Овој водич може да ви помогне да го извлечете максимумот од вашата врска или да решите проблеми со брзина, време на пинг или врски.

Изберете

Сè е во ред
Имам проблем со брзина, време на пинг или врска

Дали има сообраќај од други машини во вашата мрежа?

Ако имате неколку компјутери со cFosSpeed, можете да ги видите другите компјутери со помош на конзолата cFosSpeed.
spd ts

Осигурете се дека сите компјутери во мрежата имаат инсталирано cFosSpeed. Исто така, за тестови за брзина, проверете дали само овој компјутер испраќа/прима податоци.

Дали во моментов имате контрола врз користењето на мрежата за овие тестови?

Да
Не
Ве молиме, проверете дали имате контрола над вашата мрежа. Во спротивно, оптимизациите за брзина и/или пинг може да се мешаат од други компјутери во мрежата.

Калибрирајте cFosSpeed оптимално

(1/4) Кликнете на "Обликување на сообраќајот > линија за калибрирање"
calibrate line
Потоа почекајте околу 2-3 минути додека статусот прозорец не покаже сообраќај или скоро никаков сообраќај.
no traffic
(2/4) Сега преземете со макс. брзина за најмалку 20 секунди.

Следно качување со макс. брзина за 1-2 минути. Повторете го поставувањето 2-3 пати.

(4/4)
Adapter Info -> port0 -> calibration
Совет: За преземање и поставувања можете да ја користите нашата страница за тест за брзина. Игнорирајте ги вредностите за брзина на преземање/преснимување од тестот за брзина сè додека cFosSpeed не е калибриран.

По калибрацијата, ве молиме започнете го овој Водич за брзина повторно.

Може ли да го калибрирате cFosSpeed на 98% или погоре?

Да
Не
За да работи калибрацијата на линијата, cFosSpeed мора да добие одговор на Пинг. Проверете дали „Добиени понги“ во информациите за адаптерот е најмалку 50%.
port0 pongs
Ако е помалку од 50%, погледнете ја страницата за решавање проблеми не-ping.htm, во спротивно можете да не контактирате со користење на формуларот за пошта подолу.
Контактирајте не

Брзина е премногу ниска

Кога инсталирате cFosSpeed за прв пат ја менува големината на вашиот прозорец TCP. За ова да стапи на сила, треба да го рестартирате вашиот систем.

Дали ја рестартирате вашата машина?

Да
Не
Формирањето сообраќај може да чини брзина од 1-2%. Ова е неопходна последица од регулирањето на брзината за обликување на сообраќајот.

Тестирајте дали брзината е исто така мала со деинсталирана cFosSpeed.

Дали е сè уште ниско?

Да
Не
Тогаш тоа не е проблем cFosSpeed. Во повеќето случаи, серверот со кој се поврзувате може да има проблеми со брзината.

Тестирајте дали брзината е исто така мала, со оневозможено обликување на сообраќајот.
disable traffic shaping

Дали е сè уште ниско?

Да
Не
Возачот на мрежата cFosSpeed може да го предизвика овој проблем. Дали вашиот компјутер е доволно брз за вашата врска? Инаку би сакале да знаеме за проблемот.

Ве молиме, испратете ни е-пошта, за да можеме подетално да го разгледаме вашиот проблем
Контактирајте не
Проверете ја поставката за режим на ниска латентност
Low Latency mode

Активен е режимот на ниска латентност?

Да
Не
Обидете се да го исклучите во конзолата cFosSpeed:
spd gset latency 2 -save

Ако ова ви помогне, известете ни за вашата мрежна конфигурација
Контактирајте не
Направете два теста за брзина: преземете и поставете. Секој за 2-3 минути.

Дали ја добивате суровата макс. брзина на вашата врска?

Да
Не
cFosSpeed не може да ја зголеми суровата брзина на вашата врска. Не може да направи 11Mbit/s врска од 10Mbit/s врска.
cFosSpeed може да ја подобри вашата Интернет врска секогаш кога имате неколку врски истовремено, како долго испраќање и сурфање преку е-пошта, или споделување на датотеки и сурфање преку Интернет.

Дали приоретизацијата на cFosSpeed работи за вас?

Да
Не
(1/6) cFosSpeed се обидува да го задржи вашиот пинг на ниско ниво. обликувањето на сообраќајот на cFosSpeed треба да резултира во максимум. ширина на опсег (особено со неколку истовремени врски) додека имате минимално време на пинг (всушност времето за пинг треба да биде скоро времето за пинг што ќе го добиете кога воопшто не пренесувате податоци). Може да има размена помеѓу малото време на пинг и брзината на пренесување. Ако можете да живеете со повисоко време на пинг, можете да го пробате ова во конзолата cFosSpeed:

За поголема брзина на испраќање:
spd set tx_delay
tx_delay = 10000

C:\Program Files\cFosSpeed>
spd set tx_width
tx_width = 1000

C:\Program Files\cFosSpeed>

Запишете ги двете вредности.

(2/6) Сега двојно повеќе од нив и пробајте го следново:
spd set tx_delay 20000
tx_delay = 20000

C:\Program Files\cFosSpeed>
spd set tx_width 2000
tx_width = 2000

C:\Program Files\cFosSpeed>

(3/6) Ако ова не помогне, вратете ги старите вредности.
spd set tx_delay 10000
tx_delay = 10000

C:\Program Files\cFosSpeed>
spd set tx_width 1000
tx_width = 1000

C:\Program Files\cFosSpeed>

(4/6)
За поголема брзина на преземање:

spd set rx_delay
rx_delay = 20000

C:\Program Files\cFosSpeed>
spd set rx_width
rx_width = 1970

C:\Program Files\cFosSpeed>

Запишете ги двете вредности.

(5/6) Сега двојно повеќе од нив и пробајте го следново:
spd set rx_delay 40000
rx_delay = 40000

C:\Program Files\cFosSpeed>
spd set rx_width 3940
rx_width = 3940

C:\Program Files\cFosSpeed>

(6/6) Ако ова не помогне, вратете ги старите вредности.
spd set rx_delay 20000
rx_delay = 20000

C:\Program Files\cFosSpeed>
spd set rx_width 1970
rx_width = 1970

C:\Program Files\cFosSpeed>

Дали ова помогна?

Да
Не
Постојат (ретки) случаи кога обликувањето cFosSpeed RX ја намалува брзината на преземање.
За да го решите овој проблем, обидете се со следново во конзолата cFosSpeed:

spd gset rx_shape 0 -save


Исто така, постојат (ретки) случаи кога губењето на пакетот од вашата врска го збунува обликот на сообраќајот на cFosSpeed.
За да го решите овој проблем, обидете се со следново во конзолата cFosSpeed:


spd gset avoid_loss 0 -save

Дали ова помогна?

Да
Не
(1/2) Понекогаш, мерењата на брзината се одвиваат со текот на времето затоа што секогаш има екстремна количина на врски и многу сообраќај на UDP. Ова може да се случи во некои случаи на BitTorrent. Калибрацијата работи добро, но по некое време врските стануваат побавни и побавни.

Само во вакви случаи можете да ја поставите брзината на фиксна:
Добијте ги тековните вредности со користење на конзолата cFosSpeed:
spd set maxtxacked
maxtxacked = 537274

C:\Program Files\cFosSpeed>
spd set maxtxraw
maxtxraw = 537916

C:\Program Files\cFosSpeed>

(2/2) Сега изберете вредност помеѓу овие два броја и земете 90% до 98% од неа (510715 во овој пример).
Поставете го со
spd set fixed 1; set txspeed 510715
fixed = 1
txspeed = 510715

C:\Program Files\cFosSpeed>

Ако вашите пингви се премногу високи, можете да ја намалите оваа брзина за 1% чекори.

Пингви премногу високи

Дали е активен режимот на ниска латентност?
Low Latency mode

Активен е режимот со мала латентност?

Да
Не
Обидете се да го вклучите:
spd gset latency 1 -save

(1/2) Можеби високото време на пинг е предизвикано од серверот на другиот крај на врската. Ова често се случува со серверите за игри. cFosSpeed не може да го намали вашиот пинг под минимумот што е одредено од вашата врска / интернет провајдер. Секогаш кога користите неколку врски истовремено cFosSpeed може да го намали времето за пинг и да му даде приоритет на вашиот сообраќај така што ќе добиете приближно минимално време на пинг, додека сè уште користите скоро сите расположливи опсези. Ова дозволува, на пример, да испраќате / преземате за време на повици на VoIP или преку игра на интернет.
Деинсталирај cFosSpeed или оневозможи обликување на сообраќајот
disable traffic shaping
(2/2) Преземете hrping и - без никаков сообраќај на вашата врска - обидете се и со двете
hrping www.cfos.de
hrping -u www.cfos.de

Дали времето за пинг е сè уште високо?

Да
Не
Совет: За DSL врските користете fastpath. WLAN обично има поголеми времиња на пинг како мрежни мрежни мрежи. Мобилниот интернет може да предизвика дополнително одложување како резултат на лошите услови за пренесување и/или метежот на точката за пристап.

Дали има друг компјутер во мрежата што испраќа/прима податоци?

Дали времето за пинг е добро ако овој компјутер не користи Интернет?

Да
Не
Може да ја ограничите стапката на трансфер на овој компјутер. Инсталирајте го cFosSpeed на неа и ако ова не помогне, ограничете ја брзината на испраќање на овој компјутер:
spd set tx_limit [value]

Можеби има нешто лошо во приоритизацијата?
Отворете ги „тековните врски“ и проверете дали секоја врска има ширина на опсег што треба да ја има.

current connections
current connections list

Дали е приоритетната точна?

Да
Не
Ве молиме променете ја поставката за "Сместување за пинг-џитер" во "Опции > Поставки > Преференции"
options > settings
ping jitter

Дали времето за пинг сега е подобро?

Да
Не
Некои опрема се меша со TCP преносот. На пример, некои двигатели на адаптерите Atheros WLAN може да предизвикаат високи пинг-страници со преземања. Инсталирајте ги најновите мрежни двигатели. За тест, користете друг мрежен адаптер и видете дали времињата на пингс се сè уште високи за време на преземањето.

Помогнале нови возачи / друга мрежна картичка?

Да
Не
Дали вашиот cFosSpeed е поставен на фиксни брзини? Проверете го ова со внесување на следново во конзолата cFosSpeed:
spd set fixed
fixed = 0

C:\Program Files\cFosSpeed>

Треба да биде 0, освен за ретки случаи со многу врски BitTorrent и голем UDP сообраќај.

Ако калибрацијата на cFosSpeed линијата останува стабилна, треба да ја поставите на 0:
spd set fixed 0

или користете помали вредности за фиксна брзина (обидете се да ја намалите брзината за 1% чекори).

Приоритизација

(1/2) Приоритизацијата може да работи само ако не се дадат приоритет на сите податоци. Работи најдобро ако само малку од сообраќајот е приоритетно висок, а остатокот нормален. cFosSpeed ги испраќа сите пакети што е можно побрзо. Но (само) кога има сообраќај со различни приоритети, тогаш прво се испраќаат повисоки приоритетни пакети. Вака можете да проверите дали функционира шемата за приоритизација:
Исчистете ја тековната статистика
spd cstat -clear

Пренесете податоци за некое време

(2/2) Испитајте ги новосоздадените статистики
spd cstat
tx shaping is active; txspeed = 10000, max_queue_size = 3,910,065

class highest -prio 100 -weight 400
  sent            8,433 ( 20%) packets        236,124 (  6%) bytes

class higher -prio 90 -speed 40%,0 -weight 400
  sent           22,285 ( 53%) packets        903,940 ( 25%) bytes

class high -prio 80 -speed 40%,0 -weight 400
  sent            8,443 ( 20%) packets      2,242,980 ( 62%) bytes

class default -weight 100
  sent            1,321 (  3%) packets         62,095 (  1%) bytes

class low -prio 0 -speed 25%,-10 -weight 25
  sent            1,096 (  2%) packets        132,167 (  3%) bytes

class lowest -prio 0 -speed 25%,-30 -weight 6
  sent                0 (  0%) packets              0 (  0%) bytes

class drop
  dropped             0        packets              0        bytes

queue overflow      234        packets        179,160        bytes

C:\Program Files\cFosSpeed>

Сообраќајот во сите класи над „основно“ треба да биде не повеќе од 20% -40%.

Дали е тоа повеќе од 20% -40%?

Да
Не
(1/2) Погледнете кои врски трошат ширина на опсег. Пренесете ги податоците за некое време и погледнете ги тековните врски
current connections
current connections list
(2/2) Дали протоколот или програмата што сакате да се даде приоритет е поставена на „висока“ или „повисока“ и сè друго на „нормално“ или пониско? Ако не, отворете го дијалогот за приоритирање на протоколот или програмата (под "Опции > Поставки") и прилагодете ги поставките. Можете исто така да додадете програма, доколку недостасува.
options -> settings
prioritize programs

Дали ова помогна?

Да
Не

Проблеми во врска

Проверете дали е активирана „Автоматска оптимизација на MSS (MTU):
automatic MSS (MTU) optimization
Некои сервери се потпираат на максимум MSS/MTU, за да можете да се обидете да го исклучите.

Проверете дали е активирано и „Нет разговор“. Може да пробате дали тоа ви помага да го исклучите.

check net talk

Измени Како да го исцедите максимумот од вашата врска

(1/5) Проверете дали cFosSpeed е калибриран
options -> settings
Is cFosSpeed calibrated?

(3/5) Активирајте го „Сместување за пинг џитер“
activate ping jitter

(4/5) Активирајте го „Избегнување загуба на пакет“
activate packet loss avoidance

(5/5) Може да се обидете и со „Автоматска оптимизација на MSS (MTU)“.
automatic MSS (MTU) optimization
Во многу случаи, малку понискиот MSS/MTU стекнува неколку% од брзината на трансфер. Но, некои сервери се потпираат на максимален MSS/MTU, затоа исклучете ја "Автоматската оптимизација за MSS (MTU)" ако имате проблеми

Како да проверите дали имате корист од обликувањето на сообраќајот на cFosSpeed

cFosSpeed не може да ја зголеми суровата брзина на вашата Интернет врска. Исто така, не може да го намали времето за пинг под минималниот пинг на вашата Интернет врска. Така, можете да ги измерите само придобивките од Traffic Shaping за време на активниот трансфер на податоци што ја користат вашата достапна ширина на опсег.
  1. Поставете со полна брзина 1-2 минути
  2. Преземете со полна брзина 1-2 минути
  3. Направете комбинирано поставување и преземање со целосна брзина
За време на сите 3 сценарија, користете hrping во конзолата cFosSpeed за мерење на пинг-страницата.
hrping -t -u www.cfos.de


Сега пробајте ги сите 3 сценарија со и без обликување на сообраќајот
disable traffic shaping
Во сите сценарија треба да видите пониско време на пинг, со овозможено сообраќајно обликување. Во сценарио 3 може да имате и поголема брзина на преземање. Брзината на испраќање може да биде малку намалена, бидејќи cFosSpeed има потреба од ширина на опсег за испраќање за да ги испрати ACK за преземање доволно брзо.

Совети како можете да ги решите проблемите со брзината со обликот на сообраќајот на cFos.