cFosSpeed сега е во нови раце. Atlas Tech Solutions сега поседува, развива и продава нови верзии од него
Посетете ја и нашата страница cFos eMobility за нашите производи за електромобилност, како cFos EVSE, cFos Charging Manager и cFos Wallbox Booster

Стандардни скрипти cFos PNet

Скриптите доставени со cFos PNet може да покажат како да се спроведат функциите на серверот со JavaScript. Тие се дизајнирани да се користат со скриптирање на прелистувачот од страната на клиентот, како jQuery. Според скриптите, страничните скрипти на серверот ја користат наставката .jss додека страничните скрипти на клиентот користат наставка .js. Тоа е, cFos PNet *извршува датотеки* .jss, додека испраќа датотеки .js на прелистувачот.

Може да користите дебагирање на скриптите со Visual студио или Visual Web Developer. За дебагирање на скриптите, потребна ви е Visual студио или Visual Web Developer верзија со поддршка за далечинско дебагирање, т.е. Визуелско студио Професионално издание. За да овозможите дебагирање на скриптата, поставете го клучот enable_script_debugging=1 во делот [param] на датотеката GLOBAL.INI во GLOBAL.INI c:\programdata\cFos\cFosPNet.

Ако немате инсталирано дебагер за скрипти, поставете го на 0. Во спротивно, скриптите може да висат на некои машини. Можете исто така да го вчитате cfospnet.exe со -enable_script_debugging или -esd командна линија за да овозможите дебагирање на скриптите за почетокот на оваа програма.

Администрација и автентикација врз основа на скрипти

Во pub наоѓаат users на под-папки со потпапки за секој корисник, кој има сметка на вашиот cFos PNet сервер. Лозинката на корисниците или другите изборни податоци за профилот се чуваат во хаш-листа, со име PROFILE.TXT. Ова им овозможува брз и зачуван пристап со вградена автентикација HTTP PNet. Во јавната папка е исто така под-папка www со подпапка за секој корисник. Оваа папка може да содржи датотеки што може да се преземаат од тој корисник. file_op.jss исто така му дозволува на корисникот да испраќа датотеки во оваа папка.

Скриптите вршат автентикација според соодветните поставки .htaccess. Значи, потребни ви се кориснички овластувања за корисникот на кој му припаѓа директориумот.

Еве краток опис на скриптите. Треба да го погледнете изворниот код, за да видите како тие работат.
makedir2.jssАко не постои датотека index.htm или index.html во бараниот директориум cFos PNet ја започнува оваа скрипта за да генерира список со директориум.
Скриптата го користи FileSystemObject да собере информации за содржината на тековниот директориум. Потоа, се вчитува датотека со образец XML, ја анализира и генерира HTML страница од содржината на директориумот и фрагментите обезбедени од XML. За промена на изгледот или функционалноста на списокот со директориуми, изменете го образецот XML. Како резултат на HTML-датотеката има основни врски за одржување датотеки во неа. Како администратор, можете да се најавите користејќи HTTP автентикација и да преименувате, да избришете датотека или папки, да испратите датотеки, како и да креирате нови папки. Ова е поддржано од jQuery од страната на клиентот, што во основа се користи за удобно испраќање на барањата од Ajax до cFos PNet. Скриптата од страна на серверот file_op.jss извршува потребната автентикација HTTP и се справува со операциите со датотеките.


file_op.jssВрши операции со датотеки според автентикацијата погоре. Операциите со датотеки се rename, delete, mkdir да создадат папка и да испратите. На поставувањето обично е потребна автентикација. Бидејќи прелистувачот секогаш прво ја испраќа целата поставена датотека на серверот и потоа ги добива информациите за автентикација, таа ќе ја испрати датотеката двапати. Да се даде на прелистувачот информации за проверка прво, file_op.jss скрипта поддржува операција испраќате пред-лет. Прелистувачот, користејќи барање Ajax, го прашува серверот одговор за автентикација на HTTP (401) и потоа автоматски го користи за вистинско поставување. Со поставувањето се ракува со функција во upload.jss, која користи предмет на датотека cFos PNet за да се овозможи испраќање датотеки со произволна големина.

user_op.jssВрши основни функции за администрација на корисници: create, delete, reset password и list. Корисникот на администраторот е потребен за автентикација.

list_op.jssБидејќи списокот со хаш игра важна улога за cFos PNet, list_op.jss обезбедува основни операции на списоци достапни за барањата на Ајакс. Се извршува истата шема за автентикација како што е опишано погоре. Тоа е: Во зависност од локацијата на скриптата, се избира корисникот за кој се бара автентикација. Автентикацијата се врши според директивите во соодветните датотеки .htaccess. list_op.jss нуди следниве операции:

get Добијте список на вредности во списокот со хаш.
set Постави листа на клучеви на список со вредности.
save Зачувајте слика на дискот.
erase Избриши список со клучеви.
clear бришете сите клучеви.
remove Избриши ја листата од меморија / диск.
size Вратете ја size на списокот.
list Наведете ги сите елементи во списокот хаш.

Ајакс во dyndns.htm ги користи овие операции за поставување на информациите за конфигурација DynDNS.


dyndns.jssИзведува регистрација или нерегистрирање на DynDNS, користејќи ги податоците за конфигурација во хаш-листата dyndns.txt во приватната папка.
Може да се користи при стартување и исклучување на серверот (види Поглавје 1).


get_connections.jssСе користи за прикажување на тековните врски со HTTP. HTTP се прави преку TCP. За да ги забрзаат барањата на HTTP, прелистувачите се обидуваат повторно да ги користат TCP врските за HTTP барања. Вистинското барање HTTP е само кратка порака и одговор. После тоа прелистувачот ја затвора TCP врската по неколку секунди. Така, може да видите корисник само за кратко време. Ако автентикацијата беше успешна, името на корисникот се враќа и со IP адресата на корисниците.

stretch.jssБидејќи секогаш е товар на веб-господарот да ја менува големината на сликите во форматот што се користи на веб-страницата, ние имплементиравме мала скрипта, која го користи објектот за слика cFos PNet (GDI +). Користете име на датотека и параметар w (ширина) и h (висина) во низата за пребарување на URL-то. Ако вашите слики се од произволна големина, треба да користите само еден параметар за да го зачувате односот на аспект на сликата. makedir2.jss користи линкови до оваа скрипта за прикажување сликички од мали сликички за слики зачувани во тековната папка.

utils.jssКолекција на комунални функции за поедноставување на скриптирање од страна на серверот. Ја нуди следнава функционалност:

- завиткајте го објектот на веб-серверот и неговите функции.
- проширете го предниот дел на JavaScript String со неколку корисни функции.
- изврши евалуација на параметарот на скриптата или од низата за пребарување или формуларните податоци користени со POST.
- вчитување, зачувување и испраќање (преку пошта) на мали датотеки.
- rfc 1123 датуми како што се користат во колачињата.
- колачиња.
- едноставна функција за трансформација на XML.

Ако користите cFos PNet за поголеми проекти, можеби ќе сакате да ги спакувате функционалните единици во модули, наместо едноставна вклучена скрипта датотека. cFos PNet нуди поддршка за спецификацијата на модулот на иницијативата за заедничка.js.


cFos документација за лична мрежа

cFos документација за лична мрежаСтандардните скриптиДокументација за вклучените стандардни скрипти на cFos лична мрежа