cFosSpeed е официјален Интернет-акцелератор за производите за игри ASUS, GIGABYTE, ASRock и MSI
Ново! Од креаторите на cFosSpeed: CFos EVSE

Помогнете ни да преведеме 10 или повеќе текстуални сегменти и да добиеме бесплатна cFosSpeed ​​лиценца.
Некои текстови се генерираат со машински превод. Помогнете ни да ги подобриме. Притиснете го копчето за да започне режимот на уредување.

Основно поставување

Најосновното поставување е да инсталирате cFos PNet и да ги копирате документите што сакате да ги објавите во папката со име "pub" во папката за инсталирање cFos PNet. Во стандардната конфигурација, JavaScript makedir.jss произведува убав излез на пабот папката за вашите корисници.

Можете да ја смените локацијата на јавната и приватната папка со поставување на копчињата "public_dir=" и "private_dir=" во cfospnet.ini, дел [param] во вашата посакувана папка (потребна е целосна патека). cfospnet.ini се наоѓа во папката c:\programdata\cFos\cfospnet.

Стандардно cFos PNet користи порт 80 за HTTP услуги, но можете да го смените пристаништето со поставување на копчето "server_port" во делот [param] на cfospnet.ini.
Исто така, по дифолт, cFos PNet користи IPv4, како и IPv6. Ако сакате да ја ограничите неговата поврзаност со IPv4 или IPv6, можете да го поставите клучот "ipv4_allowed" или "ipv6_allowed" на "0" во истиот [param] на cfospnet.ini.

Ако сакате да испратите е-пошта преку JavaScript, треба да ги поставите и следниве клучеви во делот [param]:

"smtp_server"адреса на вашиот SMTP сервер
"smtp_username"твоето корисничко име
"smtp_password"вашата лозинка
"smtp_port"пристаниште на серверот SMTP, на пр. 25. Ако го испуштите параметарот smtp_port, ќе се користи стандардната порта

Тоа е тоа. За да им дозволите на другите да пристапат до вашиот веб-сервер, можеби ќе треба да го конфигурирате пренасочувањето на пристаништето во вашиот рутер, ако сте зад НАТ. Исто така: Ако користите динамични IP-адреси, можеби ќе сакате да се најавите со динамична услуга DNS, како DynDNS (www.dyndns.org). Ние обезбедивме скрипта за да се регистрираме со DynDNS кога cFos PNet ќе започне и ќе се регистрира кога ќе застане. За да го користите, стартувајте dyndns.htm во пабот паб за да ги кажете cFos PNet вашите параметри на DynDNS. Потоа активирајте ја dyndns.jss како скрипта за стартување и исклучување во cfospnet.ini со отстранување на ";" во соодветната линија "on_start" и "on_stop" во делот [scripts].

Користете ја шифрираната лозинка за време на летот со започнување на вашите лозинки со дополнително "!" знак. Секогаш кога cFos PNet или скриптите се сретнуваат со лозинка со "!" тој автоматски ќе се криптира, така што нема јасни датотеки со лозинка за текст на вашиот компјутер. Пазете се дека ова не обезбедува силна безбедност, бидејќи cFos PNet мора да го знае методот на декрипција и затоа напаѓачот може да ја извади лозинката. Кодирањето е сепак направено со случајна вредност, избрана од cFos PNet еднаш за секоја инсталација и се чува во датотеката master_pwd.ini во папката за инсталирање cFos PNet.
Затоа, не дозволувајте другите да ја видат оваа датотека! Со употреба на скоро уникатна случајна вредност за кодирање лозинки, малку е веројатно дека некој што ќе пронајде шифрирани лозинки може да ги декодира (освен ако тој/таа исто така ја има датотеката master_pwd.ini).
Вредноста master_pwd е исто така зачувана во регистарот за да преживее целосна деинсталација. Покрај тоа, ако сакате да го користите истиот master_pwd вредност за нова инсталација, можете да копирате/бекап датотеката master_pwd.ini и (пред започнувањето на новата инсталација) се стави оваа датотека во истата папка како cFos PNet е setup.exe.

cFos PNet како системска услуга

Ако рачно започнете cfospnet.exe, тој работи како нормален процес на користење на Win32 под вашата корисничка сметка. Кога ќе се одјавите, Windows ќе го запре како сите други програми што сте ги отвориле.
Може да користите cFos PNet како системска услуга. Потоа, ќе започне со Windows и ќе работи независно од најавениот корисник. Користете

"cfospnet.exe -start_service" да се регистрирате cFos PNet како услуга и да ја стартувате.
"cfospnet.exe -stop_service" да ја стопирате услугата cFos PNet и да ја деинсталирате.

Поставување на корисници

cFos PNet доаѓа со зададено корисничко подесување. Инсталерот создава папка /users/admin во pub папката за време на инсталацијата. Новите корисници добиваат profile.txt датотека за конфигурација.txt во соодветната папка на /users/. Тие исто така добиваат папка /приватна/.
Значи, ако сакате да споделите датотека само со одреден корисник, копирајте ја на негово /приватно/папка наместо pub папката. Конфигурацијата .htaccess потоа дозволува пристап до датотеката само откако корисникот ги обезбедил своите/нејзините корисничко име и лозинка. Корисникот исто така може да постави во оваа папка (откако ќе ја внесе точната лозинка). Можете да креирате и бришете корисници и да поставите нивни лозинки, користејќи /users/index.htm како корисник "admin".

cFos документација за лична мрежа

cFos документација за лична мрежаОсновно поставувањеКако во основа да се постави cFos лична мрежа - интеграција на системот и корисничко поставување.