cFosSpeed сега е во нови раце. Atlas Tech Solutions сега поседува, развива и продава нови верзии од него
Ново! Од креаторите на cFosSpeed: CFos EVSE

Како работи товар на пристаништето ПАТ?

Ако инсталирате рутер што се справува со Интернет-врските на вашата локална мрежа, таа ја користи јавната IP адреса што ви ја доставил давателот на Интернет-услугата за да комуницирате со други машини на Интернет. Поради едноставност и недостиг на IPv4 адреси, вашиот интернет провајдер доделува само една адреса на вашиот рутер, независно од тоа колку машини работат во вашиот LAN. Секоја од вашите машини има „локална“ IP адреса. Сега рутерот треба да употреби метод за мултиплексирање на една „јавна“ IP адреса на повеќе „приватни“ IP адреси во вашата LAN. Ова е направено со проследување на пристаништето NAT.

Сите врски на Интернет можат да се идентификуваат со четири параметри:

  • ИП-адреса на извор
  • Број на изворен порт
  • IP адреса на дестинација
  • Број на порта за дестинација

Кога еден од компјутерите на вашата LAN иницира врска со сервер на јавниот интернет, тој избира изворен порт број и воспоставува врска со одредена IP адреса на дестинација и број на порта. Изворната IP адреса за пакетите за оваа врска е локалната („приватна“) адреса. Сепак, оваа IP адреса е валидна само во LAN зад рутерот, но не и на Интернет (оттука и атрибутот „приватен“).

Така, пакетите од Интернет можат да се вратат на вашиот компјутер, рутерот ја мапира локалната IP адреса на вашиот компјутер и бројот на портата на јавна IP адреса и број на порта. Обично, бројот на портата се чува, но локалната IP адреса мора да се замени со јавната IP адреса. Рутерот ги менува сите пакети испратени до оддалечениот сервер сè додека врската е жива. Кога рутерот ќе добие пакет од оддалечениот сервер за мапирана порта, го користи истото портно мапирање за да го испрати пакетот на вистинскиот компјутер на вашата LAN. За појдовни врски, рутерот може автоматски да ја воспостави мапирање на портата.

На пример:

  • Локална ("приватна") IP адреса, на пр. 192.168.2.11
  • Локално пристаниште, на пр. 4242
  • Далечинска IP адреса, на пр. 144.76.59.84
  • Далечински порт, на пр. 80 (за HTTP)
  • Јавна IP адреса, на пр. 85.161.92.143

Illustration port forwarding
Врските од 192.168.2.11:4242 до 144.76.59.84:80 се мапираат на врски од 85.161.92.143:4242 до 144.76.59.84:80.

Сепак, ова автоматско мапирање не е можно за дојдовни врски. Кога некој од Интернет сака да воспостави врска со еден од компјутерите во вашата LAN, сите ваши рутер гледаат е вашата јавна IP адреса како IP-адреса на дестинација и одреден број на порта, но не може да се знае на кој локален компјутер е пакетот треба да се проследат. Затоа, треба да го конфигурирате ова мапирање рачно.

Обично, бројот на портата за пристигнати барања за влезна врска ја одредува локалната дестинација. Можете да го поставите рутерот соодветно, така што одредена порта за дестинација е секогаш испратена до одреден компјутер. Ако пристигне нов пакет од Интернет, вашиот рутер ги заменува јавната IP адреса и бројот на портата со нивните локални колеги што сте ги конфигурирале и потоа го препраќа пакетот на вистинскиот локален компјутер.

Значи, од гледна точка на јавниот Интернет, сите ваши локални компјутери се само една машина со една јавна IP адреса и неколку воспоставени врски.

Поставете проследување на портата NAT за вашиот рутер

Дали е вашиот рутер веќе наведен?

Изберете ја марката на вашиот рутер

2Wire
8level
Arcadyan
Arris
ASUS
ASUSWRT-Merlin
Aterm
AVM (FRITZ!Box)
Binatone
BT
Cisco
Compal
Dasan
DD-WRT
Digisol
Draytek
D-Link
Edimax
Fast
Fiberhome
Hitron Technologies
Huawei
Intelbras
Jio
Kozumi
LB-LINK
Linksys
Mercusys
Mikrotik
Mitrastar
Multilaser
NetComm
Netgear
NetMaster
O2
Observa
OpenWRT
Orange
Pace
PandoraBox SDK
Peplink
Phicomm
Prolink
Proximus
Sagemcom
Sercoom
Sky
Speedport
Spectrum
Synology
Technicolor
Tenda
Thomson
Tomato
TP-Link
UniFi
Unitymedia
Virgin
Vodafone
Wolflink
Xiaomi
Zhone
ZTE
Zyxel

2Wire

2701HG-G

8level

AWRT-300

Arcadyan

VGV7519

Arris

TG1652S
TG1692A
TG2472
TG862
Touchstone DG1670

ASUS

DSL-N12U
DSL-N12U_C1
DSL-N55U
DSL-N55U-C1
DSL-N55U-D1
RT-AC54U
RT-AC66U
RT-AC68U
RT-AC86U
RT-AC87U
RT-AC88U
RT-AC5300
RT-N10P
RT-N12HP
RT-N56U
RT-N66U
WL-330N3G

Asuswrt-Merlin

ASUSWRT-Merlin

Aterm

WG1400HP

AVM (FRITZ!Box)

FRITZ!Box 3370
FRITZ!Box 3390
FRITZ!Box 6490 Cable
FRITZ!Box 7113
FRITZ!Box 7170
FRITZ!Box 7270
FRITZ!Box 7312
FRITZ!Box 7360
FRITZ!Box 7362 SL
FRITZ!Box 7390
FRITZ!Box 7490

Belkin

Connect N150 (F7D5301v1)
F9K1102 v3
F9K1105 v1
F9K1115 v2
N+ Wireless Router (F5D8235-4)

Binatone

DT910W

BT

Home Hub 5 (Type A)

Cisco

EPC3925
Valet M10 V2

Compal

CH7465LG

Dasan

H640W

DD-WRT

DD-WRT

Digisol

DG-HR3300

Draytek

VIGOR 2830n

D-Link

DIR-300NRU rev.B5/B6
DIR-605LW
DIR-612
DIR-615
DIR-655
DIR-809
DIR-818LW
DIR-820L
DIR-825
DIR-842
DIR-850L
DIR-862L
DIR-880L
DSL-2730U
DSL-2750
DSL-2640T
DSL-520B-SE
DVG 5102S
DWR-116
Viper DSL-2900AL Dual Band AC1900

Edimax

BR6228N

Fast

FWR200

Fiberhome

AN5506-04-F

Hitron

CGNF-TWN

Huawei

B310
B315s-936
HG532e
HG633
WS319

Intelbras

WRN 150

Jio

JioFi 2

Kozumi

KM-4150NR

LB-LINK

BL-MP02

Linksys

E2500
EA6900
N750 (EA3500)
WRT1900ACS
WRT600N

Mercusys

AC12G

Mikrotik

RB2011UiAS-2HnD-IN
RB951G-2HnD

Mitrastar

HGW-2501GN-R2

Multilaser

N 150mbps

NetComm

NetComm ADSL2+ Wireless N300 Modem Router (NB304N)

Netgear

DG834N
JWNR2010
R6300v2
R7000 (Nighthawk)
WNDR3700 N600
WNDR3800
WNDR3400v2
WNR2000v2
CENTRIA WNDR4700

NetMaster

CBW-383Z4

O2

Homebox 6641 (Homebox II)

Observa

BRA14NR_H2

OpenWRT

OpenWRT

Orange

Livebox 3.0

Pace

5168N

PandoraBox SDK

Version 14.09

Peplink

Balance One

Phicomm

K2

Prolink

H5004NK

Proximus

BBox3

Sagemcom

2764

Sercoom

VD625

Sky

Hub SR101

Speedport

W 724V
W 921V

Spectrum

Technicolor TC8715D

Synology

RT1900ac

Tenda

AC10
AC15
AC6 V1.0
FH1202

Technicolor

DPC3848VE
TC7200
TC8715D
TG589VN v3

Thomson

TG789vn v1

Tomato

Tomato

TP-Link

AC750 Archer C20i
Archer AX6000
Archer C1200
DSL-2700E
TD-8840Tv4
TD-W8951ND
TD-W8901N
TD-W8970
TD-W9970
TL-MR3040
TL-MR3420
TL-WDR4300
TL-WDR7660
TL-WR1043ND
TL-WR740N
TL-WR541G/TL-WR542G
TL-WR741ND
TL-WR840N
TL-WR841N
TL-WR842N
TL-WR845N
TL-WR886N
TL-WR940N

UniFi

Security Gateway 3P

Unitymedia

Connect Box
Horizon
Technicolor TC7200

Virgin

Media Hub 3.0
Superhub 2

Vodafone

Station Revolution

Wolflink

HC5661-Wolflink

Xiaomi

MI 3C
MiWiFi Mini

Zhone

ZNID-GPON-2426A-2TS

ZTE

F609
ZXHN H108N V2.5
ZXHN H267A V1.0

Zyxel

Keenetic 4G II
Keenetic Giga
C1100Z
Zyxel VMG8823-B50B

Поставете проследување на портата NAT за вашиот рутерУпатства за активирање на Port Forwarding за разни рутери