cFosSpeed е официјален Интернет-акцелератор за производите за игри ASUS, GIGABYTE, ASRock и MSI
Ново! Од креаторите на cFosSpeed: CFos EVSE

Помогнете ни да преведеме 10 или повеќе текстуални сегменти и да добиеме бесплатна cFosSpeed ​​лиценца.
Некои текстови се генерираат со машински превод. Помогнете ни да ги подобриме. Притиснете го копчето за да започне режимот на уредување.

Како работи товар на пристаништето ПАТ?

Ако инсталирате рутер што се справува со Интернет-врските на вашата локална мрежа, таа ја користи јавната IP адреса што ви ја доставил давателот на Интернет-услугата за да комуницирате со други машини на Интернет. Поради едноставност и недостиг на IPv4 адреси, вашиот интернет провајдер доделува само една адреса на вашиот рутер, независно од тоа колку машини работат во вашиот LAN. Секоја од вашите машини има „локална“ IP адреса. Сега рутерот треба да употреби метод за мултиплексирање на една „јавна“ IP адреса на повеќе „приватни“ IP адреси во вашата LAN. Ова е направено со проследување на пристаништето NAT.

Сите врски на Интернет можат да се идентификуваат со четири параметри:

  • ИП-адреса на извор
  • Број на изворен порт
  • IP адреса на дестинација
  • Број на порта за дестинација

Кога еден од компјутерите на вашата LAN иницира врска со сервер на јавниот интернет, тој избира изворен порт број и воспоставува врска со одредена IP адреса на дестинација и број на порта. Изворната IP адреса за пакетите за оваа врска е локалната („приватна“) адреса. Сепак, оваа IP адреса е валидна само во LAN зад рутерот, но не и на Интернет (оттука и атрибутот „приватен“).

Така, пакетите од Интернет можат да се вратат на вашиот компјутер, рутерот ја мапира локалната IP адреса на вашиот компјутер и бројот на портата на јавна IP адреса и број на порта. Обично, бројот на портата се чува, но локалната IP адреса мора да се замени со јавната IP адреса. Рутерот ги менува сите пакети испратени до оддалечениот сервер сè додека врската е жива. Кога рутерот ќе добие пакет од оддалечениот сервер за мапирана порта, го користи истото портно мапирање за да го испрати пакетот на вистинскиот компјутер на вашата LAN. За појдовни врски, рутерот може автоматски да ја воспостави мапирање на портата.

На пример:

  • Локална ("приватна") IP адреса, на пр. 192.168.2.11
  • Локално пристаниште, на пр. 4242
  • Далечинска IP адреса, на пр. 144.76.59.84
  • Далечински порт, на пр. 80 (за HTTP)
  • Јавна IP адреса, на пр. 85.161.92.143

Illustration port forwarding
Врските од 192.168.2.11:4242 до 144.76.59.84:80 се мапираат на врски од 85.161.92.143:4242 до 144.76.59.84:80.

Сепак, ова автоматско мапирање не е можно за дојдовни врски. Кога некој од Интернет сака да воспостави врска со еден од компјутерите во вашата LAN, сите ваши рутер гледаат е вашата јавна IP адреса како IP-адреса на дестинација и одреден број на порта, но не може да се знае на кој локален компјутер е пакетот треба да се проследат. Затоа, треба да го конфигурирате ова мапирање рачно.

Обично, бројот на портата за пристигнати барања за влезна врска ја одредува локалната дестинација. Можете да го поставите рутерот соодветно, така што одредена порта за дестинација е секогаш испратена до одреден компјутер. Ако пристигне нов пакет од Интернет, вашиот рутер ги заменува јавната IP адреса и бројот на портата со нивните локални колеги што сте ги конфигурирале и потоа го препраќа пакетот на вистинскиот локален компјутер.

Значи, од гледна точка на јавниот Интернет, сите ваши локални компјутери се само една машина со една јавна IP адреса и неколку воспоставени врски.

Поставете проследување на портата NAT за вашиот рутер

Добијте бесплатна лиценца cFosSpeed и cFos Personal Net! (Ако вашиот рутер веќе не е наведен овде)
Помогнете ни да го комплетираме нашиот рутер-водич.
Напишете упатства како да поставите пренасочување на портата NAT со вашиот рутер.

Дали е вашиот рутер веќе наведен?

Изберете ја марката на вашиот рутер

2Wire
8level
Arcadyan
Arris
ASUS
ASUSWRT-Merlin
Aterm
AVM (FRITZ!Box)
Binatone
BT
Cisco
Compal
Dasan
DD-WRT
Digisol
Draytek
D-Link
Edimax
Fast
Fiberhome
Hitron Technologies
Huawei
Intelbras
Jio
Kozumi
LB-LINK
Linksys
Mercusys
Mikrotik
Mitrastar
Multilaser
NetComm
Netgear
NetMaster
O2
Observa
OpenWRT
Orange
Pace
PandoraBox SDK
Peplink
Phicomm
Prolink
Proximus
Sagemcom
Sercoom
Sky
Speedport
Spectrum
Synology
Technicolor
Tenda
Thomson
Tomato
TP-Link
UniFi
Unitymedia
Virgin
Vodafone
Wolflink
Xiaomi
Zhone
ZTE
Zyxel
Друго

2Wire

2701HG-G
Друго

8level

AWRT-300
Друго

Arcadyan

VGV7519
Друго

Arris

TG1652S
TG1692A
TG2472
TG862
Touchstone DG1670
Друго

ASUS

DSL-N12U
DSL-N12U_C1
DSL-N55U
DSL-N55U-C1
DSL-N55U-D1
RT-AC54U
RT-AC66U
RT-AC68U
RT-AC86U
RT-AC87U
RT-AC88U
RT-AC5300
RT-N10P
RT-N12HP
RT-N56U
RT-N66U
WL-330N3G
Друго

Asuswrt-Merlin

ASUSWRT-Merlin
Друго

Aterm

WG1400HP
Друго

AVM (FRITZ!Box)

FRITZ!Box 3370
FRITZ!Box 3390
FRITZ!Box 6490 Cable
FRITZ!Box 7113
FRITZ!Box 7170
FRITZ!Box 7270
FRITZ!Box 7312
FRITZ!Box 7360
FRITZ!Box 7362 SL
FRITZ!Box 7390
FRITZ!Box 7490
Друго

Belkin

Connect N150 (F7D5301v1)
F9K1102 v3
F9K1105 v1
F9K1115 v2
N+ Wireless Router (F5D8235-4)
Друго

Binatone

DT910W
Друго

BT

Home Hub 5 (Type A)
Друго

Cisco

EPC3925
Valet M10 V2
Друго

Compal

CH7465LG
Друго

Dasan

H640W
Друго

DD-WRT

DD-WRT
Друго

Digisol

DG-HR3300
Друго

Draytek

VIGOR 2830n
Друго

D-Link

DIR-300NRU rev.B5/B6
DIR-605LW
DIR-612
DIR-615
DIR-655
DIR-809
DIR-818LW
DIR-820L
DIR-825
DIR-842
DIR-850L
DIR-862L
DIR-880L
DSL-2730U
DSL-2750
DSL-2640T
DSL-520B-SE
DVG 5102S
DWR-116
Viper DSL-2900AL Dual Band AC1900
Друго

Edimax

BR6228N
Друго

Fast

FWR200
Друго

Fiberhome

AN5506-04-F
Друго

Hitron

CGNF-TWN
Друго

Huawei

B310
B315s-936
HG532e
HG633
WS319
Друго

Intelbras

WRN 150
Друго

Jio

JioFi 2
Друго

Kozumi

KM-4150NR
Друго

LB-LINK

BL-MP02
Друго

Linksys

E2500
EA6900
N750 (EA3500)
WRT1900ACS
WRT600N
Друго

Mercusys

AC12G
Друго

Mikrotik

RB2011UiAS-2HnD-IN
RB951G-2HnD
Друго

Mitrastar

HGW-2501GN-R2
Друго

Multilaser

N 150mbps
Друго

NetComm

NetComm ADSL2+ Wireless N300 Modem Router (NB304N)
Друго

Netgear

DG834N
JWNR2010
R6300v2
R7000 (Nighthawk)
WNDR3700 N600
WNDR3800
WNDR3400v2
WNR2000v2
CENTRIA WNDR4700
Друго

NetMaster

CBW-383Z4
Друго

O2

Homebox 6641 (Homebox II)
Друго

Observa

BRA14NR_H2
Друго

OpenWRT

OpenWRT

Orange

Livebox 3.0
Друго

Pace

5168N
Друго

PandoraBox SDK

Version 14.09
Друго

Peplink

Balance One
Друго

Phicomm

K2
Друго

Prolink

H5004NK
Друго

Proximus

BBox3
Друго

Sagemcom

2764
Друго

Sercoom

VD625
Друго

Sky

Hub SR101
Друго

Speedport

W 724V
W 921V
Друго

Spectrum

Technicolor TC8715D
Друго

Synology

RT1900ac
Друго

Tenda

AC10
AC15
AC6 V1.0
FH1202
Друго

Technicolor

DPC3848VE
TC7200
TC8715D
TG589VN v3
Друго

Thomson

TG789vn v1
Друго

Tomato

Tomato
Друго

TP-Link

AC750 Archer C20i
Archer AX6000
Archer C1200
DSL-2700E
TD-8840Tv4
TD-W8951ND
TD-W8901N
TD-W8970
TD-W9970
TL-MR3040
TL-MR3420
TL-WDR4300
TL-WDR7660
TL-WR1043ND
TL-WR740N
TL-WR541G/TL-WR542G
TL-WR741ND
TL-WR840N
TL-WR841N
TL-WR842N
TL-WR845N
TL-WR886N
TL-WR940N
Друго

UniFi

Security Gateway 3P
Друго

Unitymedia

Connect Box
Horizon
Technicolor TC7200
Друго

Virgin

Media Hub 3.0
Superhub 2
Друго

Vodafone

Station Revolution
Друго

Wolflink

HC5661-Wolflink
Друго

Xiaomi

MI 3C
MiWiFi Mini
Друго

Zhone

ZNID-GPON-2426A-2TS
Друго

ZTE

F609
ZXHN H108N V2.5
ZXHN H267A V1.0
Друго

Zyxel

Keenetic 4G II
Keenetic Giga
C1100Z
Zyxel VMG8823-B50B
Друго

Друго

Ако сакате да заработите лиценца за клучот за cFosSpeed и cFos Personal Net со тоа што ќе ни испратите упатства за овој рутер, можете да не контактирате со кликнување на копчето подолу.
(Ако вашиот рутер веќе не е наведен овде)

Важно
Инструкциите треба да содржат слики од екранот и чекор-по-чекор упатство, кое може лесно да се следи (види пример).
Броевите за обележување на специфичните чекори во слики од екранот може да се преземат овде. Ве молиме , не користете други средства (на пр. Стрели или кругови) за означување на чекорите
Снимките на екранот не треба да се намалуваат и да се зачуваат како 24-битен PNG или JPG со висок квалитет.
Ве молиме , не ставајте ги сликичките од екранот во кој било вид на датотека со контејнери (на пр. ДОЦ, PDF или HTML пошта), туку испратете ги како единечни датотеки или во една архива на ZIP. За да ги опишете специфичните чекори можете да користите обична текстуална датотека или телото на вашата пошта.

Контактирајте не

Поставете проследување на портата NAT за вашиот рутерУпатства за активирање на Port Forwarding за разни рутери